Wat is kleutergym

Wat is kleutergym

Spelen & bewegen

De meeste kleuters vinden het heerlijk om te klimmen en te klauteren, te hollen op de bank te rollen of te springen. Spelen en in beweging zijn is belangrijk voor kleuters. De meeste ouders begrijpen dat bewegen belangrijk is en zullen hun peuter of kleuter daarvoor ruimte en gelegenheid geven. Helaas is lang niet overal voldoende speelruimte. Door druk verkeer, kleine huizen en tekort aan speelzalen krijgen kinderen soms weinig kans om zich lekker uit te leven. Dat is één van de redenen waarom wij speciaal voor kleuters kleutergym organiseren.

 

Ontwikkeling

Kleuters zijn nog volop in ontwikkeling en vinden het meestal heerlijk om te klimmen, klauteren, rollen enzovoort. Op deze leeftijd staat het ontdekken en ervaren van de mogelijkheden die ze hebben met hun lichaam centraal. Al spelend oefenen kleuters de hele dag hun lijf. “Kijk eens wat ik kan” of “Ik kan al huppelen”. Ze hebben er veel plezier in en vinden steeds weer nieuwe dingen uit. Kleutergym stimuleert op een veilige en leuke manier de ontwikkeling van deze jonge kinderen.

 

Beweging

Tijdens de lessen doen de kleuters nieuwe ervaringen op waarbij erop gelet wordt dat alle aspecten van de motorische ontwikkeling aan bod komen. Er worden spelletjes gedaan waarbij de grondvormen van bewegen centraal staan zoals; springen, zwaaien, duikelen, gooien, klimmen, balanceren, dansen etc. In verschillende aanbiedingsvormen met zowel groot als klein materiaal leren de kleuters zo hun evenwicht te bewaren, krijgen inzicht in ruimte, afstand en snelheid. Daarnaast is gym belangrijk, omdat de kinderen hun energie erin kwijt kunnen.

Samen spelen

Het leuke aan een gymnastiekgroepje voor kleuters is, dat ze samen met anderen bewegen. Ze ontmoeten daar niet alleen klasgenootjes maar ook andere kinderen uit de buurt. Ze leren rekening te houden met elkaar (pas beginnen als je aan de beurt bent) en elkaar te helpen bij bepaalde situaties.

 

Zelfvertrouwen

Uw kleuter kan onder veilige omstandigheden allerlei moeilijke dingen proberen. Als het uiteindelijk lukt om met touwen te zwaaien, te klauteren over een hindernis en een koprol te maken dan zal de kleuter daar trots op zijn. De kleuter wordt in het begin onder begeleiding uitgedaagd om moeilijke situaties aan te gaan waarbij eventuele angsten kunnen worden overwonnen. Van daaruit wordt gestimuleerd dat de kleuter steeds meer zelfstandig te werk gaat. Uw kind wil het vaker doen en zal steeds meer vertrouwen in zichzelf krijgen.

 

Wat doen ze?

Elke les is anders. Kinderen zullen altijd op een speelse manier worden uitgenodigd tot bewegen; rollen van een schuin vlak, werpen & vangen en stuiteren met een bal, klimmen en klauteren over een berg, allerlei kring-, dans- en zangspelletjes en autorijden met hoepels. Kortom: een zeer gevarieerd bewegingsaanbod. Wij vinden het van belang dat de kleuters zich eerst breed ontwikkelen. Op een latere leeftijd kunnen ze dan kiezen voor een eigen sport of specialiteit. Voor uitgebreide informatie over de lessen verwijzen wij u naar het kopje “lessen en thema’s”.

Gedifferentieerd werken

Ieder kind is uniek. Er wordt voor gezorgd dat elk kind op zijn eigen niveau zichzelf kan ontplooien. Doordat er voldoende lesgevers aanwezig zijn is er voldoende aandacht voor ieder kind. Hierdoor krijgt de kleuter de kans te leren bewegen op zijn eigen manier en tempo. In Berlicum wordt er gewerkt met meerdere groepen. Daar worden de kleuters ingedeeld op niveau. Veelal is dit niveau afhankelijk van leeftijd, maar het komt ook voor dat sommige kleuters voorlopen op motorisch en cognitief gebied en daardoor eerder in een volgende groep terecht komen.

  

Meer weten?

Middelrode: 06-46087708 (Daan Donders)
Sint Michielsgestel: 06-41780356 (Leoni Pijnenburg)

Of e-mail naar kleutergym@hotmail.nl (Peter Brullemans)

Over ons

Lees hier meer over kleutergym, 

de lessen en ons team

Lesrooster

Lees hier welke lesthema's
wanneer aan bod komen

Inschrijfformulier
Enthousiast na de proefles? 
Klik hier om uw kind in te schrijven

Contact

Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Telefoon
Bericht
Verzenden

Contactgegevens

Locatie Sint-Michielsgestel

Van den Kerkhoffstraat 27

5271 CH Sint-Michielsgestel

Ingang via Christinastraat

Leoni: 06-41780356

 

Locatie Berlicum/Middelrode

Pastoor Verlindenstraat 22

5258 HV Middelrode

Daan: 06-46087708